Od 2022 roku w Polsce zaczną obowiązywać przepisy dotyczące produkcji i certyfikacji produktów ekologicznych. Producenci będą musieli liczyć się z karami za nadużywanie etykiet „bio” lub „eko”, wprowadzanie konsumentów w błąd i fałszywą stylizację swoich produktów na ekologiczne.
- Dzięki temu będziemy pewni, że produkty w sklepach pochodzą z upraw ekologicznych. Rzadziej natkniemy się też na te, które ekologiczne są wyłącznie z nazwy - powiedziała dr Małgorzata Pietras-Szewczyk, adiunkt w Uczelni Dolnej Śląska we Wrocławiu.
W Unii Europejskiej trwają obecnie prace nad wprowadzeniem nowego rozporządzenia w sprawie certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego. Powstanie baza danych, do której zostaną wpisani wszyscy producenci żywności ekologicznej. Wprowadzone zostaną również kary za znakowanie produktów podobnymi symbolami do certyfikatu europejskiego rolnictwa ekologicznego.
Zgodnie z przepisami obowiązującymi w UE produkty ekologiczne muszą składać się w ponad 50% ze składników pochodzenia rolniczego (nie uwzględnia się wody i soli). Ponadto co najmniej 95 procent tych składników musi pochodzić z upraw ekologicznych.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET